Maatschappelijke business case (MBC) Bed & Break

Sinds 1 april 2015 heeft RIBW Arnhem & Veluwe Vallei twee hotelkamers van Hotel Molendal in gebruik ten behoeve van respijtvoorziening ‘Bed & Break’. Hiermee biedt RIBW AVV tijdelijk verblijf aan mensen met een psychische beperking of psychosociale problematiek met wie het even minder goed gaat.

MBC
XpertiseZorg is gevraagd om een MBC op te stellen over ‘Bed & Break’. Dit naar aanleiding van de cases die we eerder voor de RIBW Alliantie hebben opgesteld in het kader van ‘Zichtbaar Vakmanschap’. In de MBC voor ‘Bed & Break’ onderzoeken we de maatschappelijke meerwaarde van ‘Bed & Break’.

Bed & Break biedt rust en ontspanning
Een verblijf in ‘Bed & Break’ biedt gasten een periode van rust en ontspanning in een veilige omgeving met als doel om op adem te komen, het dagelijkse leven weer op te pakken en zo zelfstandig als mogelijk te (blijven) functioneren. Vrijwilligers met ervaringskennis bieden indien nodig ondersteuning, een luisterend oor of gezelschap bij uitjes. RIBW AVV is 24 uur per dag bereikbaar voor ondersteuning.

Uniek concept in Nederland
Uniek aan ‘Bed & Break’ is het verblijf in een regulier hotel, tussen andere hotelgasten. In tegenstelling tot andere initiatieven worden mensen binnen ‘Bed & Break’ als gasten ontvangen. Dit is uniek in Nederland en zorgt voor een positieve benadering van mensen. Dit zorgt voor positieve energie die mensen thuis ook kunnen gebruiken.

 

Wibout Dragt

Wibout Dragt:

“Mooi om te horen dat mensen vanwege verschillende redenen verblijven in Bed & Break. Tot rust komen in een positieve omgeving, waardoor tijdelijke opnames in een kliniek voorkomen kunnen worden. Maar ook bijvoorbeeld situaties waarin burenruzies dreigen welke door verblijf in Bed & Break weer tot rust komen. Het enthousiasme van medewerkers van de RIBW die de intake doen in combinatie met de inzet van vrijwilligers met ervaringsdeskundigen en een grote betrokkenheid van hotelpersoneel maken dit concept tot een unieke ervaring voor gasten!”

Heeft u vragen over dit project?