Howie the Harp is een eenjarige opleiding voor mensen die cliëntervaring hebben in de psychiatrie en/of verslavingszorg. Studenten leren om hun eigen unieke ervaring in te zetten ten behoeve van anderen.

Ze krijgen zicht op hun eigen herstelproces en dat van anderen. Na afstuderen hebben deelnemers perspectief op een baan als ervaringsdeskundige. Een ervaringsdeskundige is iemand die zijn eigen ervaring met herstel gebruikt om anderen te ondersteunen.

Howie the Harp heeft ons opdracht gegeven om de maatschappelijke meerwaarde van de opleiding te onderzoeken. Namens XpertiseZorg voert Goof deze opdracht uit. Het onderzoek richt zich op de meerwaarde voor studenten. En welke invloed dit heeft op de samenleving. Voor dit onderzoek heb ik interviews gehouden met medewerkers, stakeholders en studenten.

Goof van Westing:
Het leukste en meest bijzondere van dit onderzoek waren de gesprekken met (oud-) studenten van de opleiding. Je krijgt de persoonlijke verhalen te horen van mensen. En hoe ze hun verleden inzetten om mensen te helpen. Tijdens deze interviews zat ik geregeld met kippenvel te luisteren. 

Een voorbeeld hiervan is een interview met een man die tijdens een psychose het mes op de keel van zijn vriendin heeft gezet. Na een lang hersteltraject volgt hij nu de opleiding Howie the Harp. Tijdens zijn stage bij een RIBW instelling merkt hij dat collega’s bang voor hem zijn. Ze zijn bang dat hij toch meer cliënt dan collega is. En dat hij weer agressief wordt. Door in gesprek te gaan met deze collega’s en door de manier waarop deze man cliënten begeleidt, heeft hij ondertussen zijn plek in het team gevonden. Voor zowel het team als voor hem geen makkelijk proces. Maar uiteindelijk met een positieve afloop. Het proces dat dit team heeft doorgemaakt komt ten goede aan de ondersteuning die ze aan cliënten bieden.

Meer informatie over het onderzoek