Uit het effectonderzoek uitgevoerd bij Recovery College Eindhoven (RCE) blijkt dat bezoekers zich gezien en gehoord voelen, ze kunnen zijn wie ze zijn. Hun eigen verhaal vertellen, zonder dat iemand met een oordeel of advies komt. Ze vinden herkenning en erkenning. Herstel is gericht op het hervinden van de persoonlijke identiteit en het hernemen van regie op het leven. De mogelijkheden en krachten worden centraal gesteld. Het brengt zelfinzicht en een positiever zelfbeeld. Mensen realiseren zich dat ze zelf aan het roer staan om keuzes te maken. Dat geeft hen vertrouwen in de toekomst. Bezoekers ervaren een grote kwaliteit van leven met effect op meerdere gebieden.
Het effectonderzoek heeft ook een breed scala aan maatschappelijke baten aangetoond, namelijk:
- Toename van participatie. Deelnemers stromen door naar (vrijwilligers)werk of scholing.
- Groter sociaal netwerk. Deelnemers bouwen een groter sociaal netwerk op, wat leidt tot afname van de druk op professionele ondersteuning.
- Effectievere GGZ-behandeling. Deelnemers zijn intrinsiek gemotiveerder voor behandeling, waardoor de behandeling korter duurt en de kans op recidive afneemt.
- Verminderde wachtlijsten GGZ. Deelnemers die op de wachtlijst stonden voor GGZ- behandeling hebben deze behandeling door RCE niet meer nodig.
De maatschappelijke kosten en baten zijn cijfermatig onderbouwd in het rapport. Hierdoor wordt zichtbaar dat er een positief rendement van 1,75 bestaat bij RCE in de eerste periode (1,5 jaar) na start. Dat betekent dat een investering van 1 euro gemiddeld 1,75 euro aan positief rendement oplevert.
In dit rapport leest u meer over de aanpak en de uitkomsten van het effectonderzoek dat is uitgevoerd bij RCE: XZ20240418 Rapportage onderzoek Recovery College Eindhoven