Ontwikkelingen

Nu gemeenten ruim 2 jaar verantwoordelijk zijn voor het beschermd wonen is de koers voor de komende jaren duidelijk. De visie van ambulantisering en zo veel mogelijk wonen in de wijk, conform de commissie Dannenberg, wordt landelijk omarmd. Er zijn veel initiatieven die bijdragen aan deze ontwikkeling. In de ene gemeente al concreter dan in de andere. Zo blijkt dit bijvoorbeeld ook uit de landelijke dag Beschermd Wonen van de VNG in november 2017, het onderzoek naar de regioplannen dat door AEF is uitgevoerd, en het onderzoek naar het verdeelmodel waar wij vanuit XpertiseZorg samen met kennispartners aan hebben gewerkt. Vanuit XpertiseZorg zijn we daarnaast direct betrokken in gemeenten bij de vormgeving en beweging naar Beschermd Thuis. Vanuit deze ervaring werp ik een blik op de actuele situatie.

Gemeenten kunnen de beweging doorzetten

Parallel aan de ontwikkeling van het verdeelmodel (dat nog definitief moet worden) kunnen gemeenten zelf verder. En dit gebeurt in de praktijk ook. Soms zelf met stappen waarbij vanuit het gemeenschappelijke budget wordt gekomen tot een verdeling naar lokale gemeenten. De parameters uit het verdeelmodel en de ervaring die we hierin hebben opgedaan kan daarin een bijdrage leveren. Hiermee wordt al voorgesorteerd.

Nieuwe concrete initiatieven starten

Nieuwe initiatieven worden ontplooid. Zoals de inzet van ThuisPlus in Friesland waar ik nauw bij betrokken ben geweest. Na een traject van voorbereiding en overleg met gemeenten en zorgaanbieders volgden bijeenkomsten met wijkteams gericht op scholing. Nu is het moment gekomen om aan de slag te gaan. Spannend om te zien hoe dit in de praktijk gaat uitpakken!

Effectonderzoek: maatschappelijke business cases

En nieuwe initiatieven blijken in de praktijk een succes te zijn, zowel voor de inwoner als voor de gemeente. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de verschillende business cases die we, onder andere voor de RIBW Alliantie, hebben uitgevoerd. Bijvoorbeeld over Howie the Harp (opleiding tot ervaringsdeskundige) en bemoeizorg.

Afspraken met corporaties over passende huisvesting

Een belangrijke factor is ook huisvesting. Afspraken tussen gemeenten, zorgaanbieders en woningbouwcoöperatie zijn belangrijk om te komen tot een goede invulling van de beschikbare en benodigde capaciteit voor de kwetsbare doelgroep burgers met een psychische beperking. In Arnhem is dit concreet vormgegeven en zijn hierin mooie stappen gezet, zoals blijkt uit de woonafspraken die geformuleerd zijn. Lees over de woonafspraken: Arnhem

Kortom: volop ontwikkelingen van beschermd wonen naar beschermd thuis. En er zijn nog volop kansen! Wij hebben het voorrecht gehad om in de afgelopen jaren, en ook in de komende periode, betrokken te mogen zijn en concreet bij te kunnen dragen aan deze transformatie. Het gaat om het effect dat burgers merken. Soms ontstaat dit pas na een tijd of is er onderzoek voor nodig. Soms wordt het ook sneller zichtbaar.

Benieuwd naar onze ervaring en ideeën over de ontwikkeling naar Beschermd Thuis? Neem gerust contact op met Alette van Dijk of Katleen Horck.