Vrijdag 8 december was ik bij het Congres Samen Sterk voor Kwaliteit, georganiseerd door LFB, LSR, Ieder(in) en KansPlus in Lunteren.

Na een snel broodje haastte ik mij naar de DOE-workshop ‘De dialoog tussen cliënt-medewerkers-verwanten’. Na een verfrissende kennismaking en methode om met elkaar in gesprek te raken kwam de groep halverwege samen met de groep die over het zelfde thema een KENNIS-workshop volgde. Daar – op de gang en in de nieuwe groepssamenstelling – ontstond een hele mooie en bijzondere interactie tussen deelnemers van de workshop; cliënten (ervaringsdeskundigen), familie, coaches/begeleiders en andere betrokken.

Katleen Horck:
Wat begon als een toch wel barre tocht (sneeuw onderweg, een lekke band, weggesleept) kreeg een bijzonder en mooi vervolg…Aangekomen in Lunteren oogde congrescentrum De Werelt sprookjesachtig. Groots, een wit dekentje van sneeuw en bomen met kerstversiering. Binnen vond het Congres Samen Sterk voor Kwaliteit plaats, georganiseerd door LFB, LSR, Ieder(in) en KansPlus.ze hun verleden inzetten om mensen te helpen. 

Aan de hand van een Bingo kaart met 5 vragen maakten we contact en ontstonden leuke gesprekjes! Iedereen had een andere Bingo-kaart met hartstikke leuke vragen: “Vindt iemand met een tattoo! … en vindt iemand die zelfstandig op vakantie gaat!” Zo kwam er een vriendelijke jongeman (ervaringsdeskundige) naar mij toe met de vraag: “Vindt iemand die ooit drugs heeft gebruikt”. De spelregels waren dat je mocht zeggen dat je op een vraag geen antwoord wilde geven. Ik gaf toch antwoord. Waarop hij me vertelde over zijn vroegere verslaving aan harddrugs, het verlaten van de grote stad en hoe anders zijn leven er nu uit ziet. En zo ontstaat dus een dialoog, door elkaar een vraag te stellen. Prachtig, wat een leuke werkvorm!

Op de hele gang luidde na korte tijd “Bingo, bingo, bingo”. Want ja: ook ik vind iemand met een tattoo en iemand vond mij omdat zij zag dat ik nagellak droeg! De afsluiting van de workshop was er ook één die bleef hangen. Alle deelnemers kregen een kartonnen baksteen. Ieder schreef voor zich waar voor hem/haar geluk uit bestaat. Van alle bakstenen bouwden we een huis. Waarbij de bakstenen bouwstenen vormen voor een gesprek en het cement bestaat uit de dialoog!

LFB, Ieder(in), LSR en KansPlus: het is gelukt: Samen Sterk voor Kwaliteit. Wij doen mee!