Sinds kort ben ik betrokken bij ouderinitiatieven in de regio Peel 6.1. Gemeenten en ouderinitiatieven werken samen om te zoeken naar een toekomstige invulling van deze bijzondere woonvormen.

 

De enorme betrokkenheid en drive van ouders is kenmerkend voor ouderinitiatieven. Ook gaandeweg het proces merk ik dat. De grote tijdsinvestering van ouders om er in het belang van hun kind iets van te maken is prachtig om te zien. De kinderen zien hun ouders daarbij in allerlei rollen. Dit bleek tijdens een bijeenkomst waar zowel ouders als bewoners aanwezig waren. Rollen als ‘wekker’, ‘taxi-chauffeur’, maar ook ‘adviseur’ kwamen voorbij.

Nu is het de uitdaging om vanuit de betrokkenheid van ouders te komen tot een nieuwe organisatievorm. Deze nieuwe organisatievorm moet aan de volgende kenmerken voldoen:

  • Meer uitgaan van de kracht van de bewoners en deels het met vertrouwen ‘loslaten’ van regie door ouders.
  • De vanzelfsprekende betrokkenheid en inspraak van ouders moet wel blijven bestaan.

Alette van Dijk:
Bijzonder om dit proces van dichtbij mee te maken. De enorme tijdsinvestering van ouders om er in het belang van hun kind iets van te maken is prachtig om te zien. Ook mooi om te zien hoe gemeentes zich inspannen en bereid zijn om soms buiten de kaders te denken. Met als doel om deze ouderinitiatieven ook voor de toekomst te laten bloeien. Want dat deze initiatieven belangrijk zijn om zelfstandigheid van bewoners met een beperking te vergroten, is iets wat gemeenten en ouders delen.

Wat zijn ouderinitiatieven?
Ouderinitiatieven zijn woonvormen waarbij burgers met een beperking geclusterd wonen. Ouderinitiatieven komen tot stand door nauwe betrokkenheid van ouders of andere naast betrokkenen van burgers met een beperking. Via pgb’s kopen ouders of naast betrokkenen samen zorg, begeleiding en toezicht in.