Gemeenten werken, veelal onder aanvoering van centrumgemeenten, hard aan de transformatie van het beschermd wonen naar beschermd thuis.

Dat betekent dat men investeert in langer en sneller zelfstandig wonen, het zogenaamde beschermd thuis. Beschermd thuis betekent zelfstandig wonen met intensieve vormen van ambulante begeleiding en met een beperkte vorm van toezicht en signalering. Regionale plannen worden gemaakt om samenwerking tussen gemeenten nu en in de toekomst te verstevigen. Daarmee worden de eerste belangrijke stappen op weg naar beschermd thuis gezet.

Gemeenten worstelen met vragen

  • Maar wat is er nodig om de verschuiving van intramuraal naar ambulante ondersteuning te maken?
  • En wat gebeurt er al vanuit de lokale Wmo?
  • Hoe verbind je de lokale Wmo aan de regionale transformatie-beweging?
  • Hoe ga je dan om met verantwoordelijkheden en regie, zowel op financieel gebied als op het gebied van toegang?

Allemaal vragen waar verschillende gemeenten en regio’s mee worstelen.

Thuis+
In Friesland hebben we daarom een nieuw product geïntroduceerd, Thuis+. Dit is een integraal pakket van begeleiding op geplande en ongeplande momenten. Met daarnaast 24 uurs bereikbaarheid en zo nodig beschikbaarheid van aanbieders. Ook ligt er een belangrijke signalerende rol (ongevraagde ondersteuning) bij de zorgaanbieder die bijvoorbeeld ook afspraken maakt met de inwoner over situaties waarin de inwoner bijvoorbeeld zorg weigert of bij achteruitgang afspraken niet nakomt.

Aanbieders zijn na een grote marktconsultatie enthousiast en ook gemeenten zien mogelijkheden om met meer regie en verantwoordelijkheid aan de slag te gaan. Vanaf 2018 brengen we dit in de praktijk en gaan we ondervinden welke verschuiving er mogelijk is. Een leuke en interessante uitdaging!

Alette van Dijk:
“In zowel de regio’s Fryslan als Arnhem ben ik betrokken bij deze ontwikkeling. Mooi om te zien dat gemeenten elkaar op inhoud wel weten te vinden. Iedereen is het erover eens dat burgers, als zij dat kunnen en willen, zo lang mogelijk zelfstandig moeten kunnen wonen. Maar de vraag wiens verantwoordelijkheid is dat dan? En hoe organiseren we dat financieel? Dit is een flinke uitdaging want de centrumgemeente heeft tot 2020 beschikking over het budget, terwijl thuis wonen qua uitvoering dichter bij de lokale gemeente ligt.”